9. lokakuuta 2013

Verenluovutus vol. 10


Pyrin käymään säännöllisesti 3-4 kertaa vuodessa luovuttamassa verta. Nyt tuli jo 10. kerta täyteen :) Mun veriryhmäni on yleinen A+, mutta aika usein Veripalvelun tilannemittari näyttää A+:llekin surullista naamaa. Verenluovutukseen meneminen vaatii aina vähän suunnittelua: luovutuksen jälkeen pidän itse ainakin noin viikon tauon kovasykkeisestä liikunnasta. Kerran lähdin kaksi päivää luovutuksen jälkeen ihan vaan kevyelle 5 km lenkille ja 2 km hölkyttelyn jälkeen meinasi silmissä pimetä. Sen jälkeen oon odottanut aina viikon verran ennen kuin lähden lenkkeilemään. Salilla voi kyllä käydä tekemässä jo parin päivän päästä kevyen käsitreenin :) Toisena asiana, joka vaikuttaa luovutuspäivän valintaan on etenkin syksyllä ja talvella flunssa: vasta 2 viikkoa flunssasta parantumisen jälkeen saa käydä luovuttamassa. Sovinkoluovuttajaksi.fi-sivuilta löytyy testi, jolla voi tarkastaa ennen luovutuspaikalle raahautumista, sopiiko luovuttajaksi, ettei tule tehtyä hukkareissua.
hymyilevä_tippa_328_3
Kuva: www.veripalvelu.fi
Veripalvelun ajanvaraus on osoittautunut hyväksi systeemiksi. Kun aika on varattu, ei tule niin helposti luistettua luovutuksesta, kuin jos olisi itse vain päättänyt mennä jonain päivänä. Lisäksi säästyy mahdolliselta odottelulta ja ajan varanneena pääsee luovutuspedille jo 10 min sisään saapumisesta. Kerran menin jopa tuntia ennen aikaani jo luovutuspisteelle, kun pääsinkin ajateltua aikasemmin töistä, ja silti pääsin heti luovuttamaan.
luovutus2
Ja miksi mä sitten luovutan verta? Eihän se mukavaa ole, niin itse pistäminen kuin sen jälkeinen tyhjäpäinen olotilakaan. Se on kuitenkin todella pieni vaiva tehdä jotain hyvää ja mahdollisesti auttaa jotakuta apua tarvitsevaa. Lisäksi paikanpäällä saa syödä ilmatteeksi kolmiovoileipiä, jätskiä, keksejä, hedelmiä, pähkinöitä ja sen sellasta :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita :)