Kuten olen aikaisemmin ehkä maininnutkin, mä olen kaikenlaisen mainonnan ja muun hypetyksen uhri :D Niinpä multa löytyy nyt kaapista spirulinaa jauheena sekä soijalesitiiniraetta, näihin kun välttämättä törmää, jos vähäänkään terveellistä ruokavaliota käsitteleviä lähteitä tutkii.
Spirulina on mikroskooppinen, yksisoluinen levä, joka on rakenteeltaan spiraalin muotoinen, mistä spirulina-nimi juontaa juurensa. Spirulina on ehkäpä ravinnetihein yksittäinen ruoka ja se on pakattu täyteen varsinkin urheilijoille ja kasvissyöjille arvokkaita ravinteita. Spirulina muodostaa kaikista maailman organismeista tehokkaimmin proteiineja ja se sisältää 65-71% hyödynnettävässä muodossa olevaa proteiinia! Spirulina sisältää runsaasti varsinkin B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B3, B6, B9), sekä beetakaroteenia, A-, E- ja K-vitamiinia. Spirulina sisältää myös erittäin suuren määrän kehollemme tärkeitä mineraaleja mm. kalsiumia, rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia, rikkiä, kromia ja seleeniä.
"Aloittelijoille" suositellaan otettavaksi 0,5-1 teelusikallista päivässä ja vähitellen määrän voi kasvattaa kahteen teelusikalliseen. Itse olen sekotellut vajaan teelusikallisen aamuisin vitamiinijuomaani ja maku on sanoinkuvailemattoman kamala! Entiselle akvaarion omistajalle maku ja jälkimaku tuovat mieleen sen puolivuotta vaihtamatta olleen, leväisessä tankissa pöyrineen vihertävän-ruskean veden. YÖK!!! Mutta näiden ravintoarvojen ja hivenainepitoisuuksien vuoksi sen meinaa melkein kestää ja myrkynvihreä vitamiini-spirulina-juoma tulee kiskastua aamuisin ykkösellä alas :D
Toinen uutuus kaapissani on soijalesitiini, joka on luontainen, soijapavuista valmistettu ravintoaine. Soijalesitiini koostuu pääosin ns. fosfolipideistä, joita tarvitaan elimistömme kaikkien solukalvojen rakenteisiin, hermoston toimintaan ja tasapainoiseen rasva-aineenvaihduntaan. Fosfolipidien tarve lisääntyy mm. fyysisessä rasituksessa. Lesitiiniä tarvitaan maksan toimintaan ja ohjaamaan rasvojen kulkua elimistössä. Näin se vaikuttaa edullisesti mm. rasva- ja kolesteroliaineenvaihduntaan. Lesitiiniä käytetään usein myös muistin virkistäjänä ja aivojen täsmäravintona.
Soijalesitiiniraetta lisään noin ruokalusikallisen aamuisin aamupuuron sekaan. Oikein miltään se ei maistu, mutta rakenne on mukavan tuhti.
Lähteet:
www.valioravinto.fi
www.cocovishop.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit ovat tervetulleita :)